Drogie Dzieci i drodzy Rodzice. Wszystkim przedszkolakom i ich rodzicom życzymy wspaniałych, pogodnych, roześmianych a przede wszystkim bezpiecznych wakacji. Dużo wrażeń dzieciaczki, dużo śmiechu i wspaniałych doznań. Do zobaczenia we wrześniu.

Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Menu stołówki

PIRAMIDA ZDROWEGO JEDZENIA

           Przedszkole opracowuje tygoniowy jadłospis dla dzieci z uwzględnieniem poniższej piramidy.

Nie zapominajmy o ruchu i aktywności fizycznej dziecka.

 

Jadłospis na okres od 27.06.2022 -30.06.2022

 

Między posiłkami dzieciom wydawane są owoce.
Mają również nieograniczony dostęp do wody mineralnej niegazowanej w barkach, której koszt pokrywany jest
z funduszu Rady Rodziców.

Drodzy Rodzice! Informujemy, że w jadłospisie mogą być wprowadzone zmiany, zwłaszcza w przypadku nagłej absencji dzieci. Musimy bowiem zachować dzienną stawkę żywieniową.
Lista UE potencjalnych alergenów, które powinny być  wymieniane na etykietach produktów spożywczych a które mogą znaleźć mogą się w posiłkach:

  • Zboża zawierające gluten (tj. ziarno pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu, kamutu  lub ich odmian hybrydowych) oraz produkty z nich wytworzone;
  • Skorupiaki oraz produkty z nich wytworzone;
  • Jaja oraz produkty z nich wytworzone;
  • Ryby oraz produkty z nich wytworzone;
  • Orzechy arachidowe oraz produkty z nich wytworzone;
  • Soja oraz produkty z niej wytworzone;
  • Mleko oraz produkty z niego wytworzone ( włącznie z laktozą);
  • Orzechy tzn. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, pekany, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia oraz produkty z nich wytworzone;
  • Seler oraz produkty z niego wytworzone;
  • Gorczyca oraz produkty z niej wytworzone;
  • Ziarno sezamu oraz produkty z nich wytworzone;
  • Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu>10mg/kg lub 10mg/l wyrażony jako SO2;
  • Łubin;
  • Mięczaki.

 

 

 źródło obrazów: internet

 

 

 

Data dodania: 2021-01-01 09:00:00
Data edycji: 2022-06-27 12:25:26
Ilość wyświetleń: 953

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Biuletynu Informacji Publicznej